АПИ: Пътувайте по светло

Очаква се натоварен трафик заради прибирането след новогодишните празници

Пътищата в страната са проходими при зимни условия, съобщава пресцентърът на агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/.
Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи "Ришки", "Прохода на Републиката", "Предела", "Печинско", "Пампорово", "Рожен", "Обзорски" и "Айтоски". Преминаващите през "Превала" трябва
задължително да са с вериги, а товарните МПС да са без ремаркетаи полуремаркета.

"Шипка" е отворен за движение. До 31 март през прохода е забранено движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т.

Ограничено е движение на превозни средства над 12 т през "Петрохан", а над 10 т - през проходите "Твърдишки" и "Вратник". "Дюлински" е затворен за тежкотоварни автомобили.

Затворени са всички видове моторни превозни средства са проходите "Троянски", "Златишки" и "Върбишки". "Котленски" е
затворен за МПС над 10 тона. Шофьорите могат да преминават през "Ришки" и "Прохода на Републиката".

Утре от 14.00 до 20.00 ч. се ограничава движението на тежкотоварните моторни превозни средства /МПС/ - над 12 тона, по автомагистрали и натоварени направления, се припомня в съобщението. Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари /ADR/.

В края на почивните дни около посрещането на новата година се очаква засилен трафик по основните пътни направления.

За да се повиши безопасността на движението, АПИ препоръчва на шофьорите да тръгват на път в светлата част от деня.
Тежкотоварните МПС и леките автомобили е необходимо да бъдат с подходящи гуми, шофьорите да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия, и с повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от
превозни средства, които не са подготвени за шофиране при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и пречи на пътуването на всички останали.

Гражданите и транспортните фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.