Грипът идва в края на януари

Първите симптоми са главоболие и болки в очните ябълки

За грипна вълна в края на януари или началото на февруари предупреждават лекарите. Вирусите ще дойдат малко по-късно в сравнение с миналата година.

Най-уязвими остават възрастните и хората с хронични заболявания. Ваксините тази година няма да са толкова ефективни срещу вируса "Тексас", защото той генетично се е променил.
Д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Народът е казал, че доброто здравото време е студеното време.
И въпреки че студ не ни липсва, според специалистите грипът пак ще се появи. Масачузет, Калифорния и Тексас - трите добре познати щама - се очаква да се пренесат в България в края на януари или началото на февруари. Грипният вирус непрекъснато се променя. Рядко се е случвало след като вече е включен във ваксината, той да се измени отново, защото времето е много кратко - само няколко месеца.
АH3N 2- "Тексас" тази година е успял след включването му във ваксината леко да се промени генетично.
Така ваксините срещу този щам ще са малко по-слабо ефективни. Основната и до болка позната препоръка на специалистите- да се търси лекарска помощ навреме. Те припомнят, че хремата и кашлицата не са показателни за наличие на вирус. Симптомите на грипа са лесно различими.
Главоболие - много силно проявено, болки в очните ябълки, висока температура, която трудно се подава и тази обща уморяемост- човек много трудно може да продължи да изпълнява нормалните си задължения. Най-податливи остават възрастните хора и тези с хронични заболявания. Съветът към тях - ако могат да ограничат контактите си./bnr/bg