Транспортното министерство ще следи засиления трафик

Московски разпореди да бъде създадена организация за посрещане на очаквания голям пътникопоток

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди засилено присъствие на екипите на Автомобилна администрация по основните пътни артерии и в районите на автогарите, във връзка с очакваното увеличение на пътуващите в днешния ден, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). 

Служителите на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ трябва да следят всички чакални на гарите да бъдат отоплени, а „Холдинг Български държавни железници” ЕАД осигури през почивните дни около 10 100 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната.

Екипите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ осъществяват засилен контрол в районите на големите автогари, жп гари, летища, както и на граничните пунктове и основни пътища. Инспекторите следят за износени и разкъсани гуми, спукани спирачни дискове, счупени стъкла и огледала, неработещи светлини на превозните средства и други неизправности, свързани с безопасността. Проверява се спазването на времето за управление и почивка на водачите, както и изрядността на превозните документи.

„Холдинг Български държавни железници” ЕАД увеличава с допълнителни вагони съставите на 45 влака, които пътуват по основните направления в страната. На 4-и януари допълнителни вагони са осигурени за съставите на 29 бързи влака, а на 5-и януари – на 16 бързи влака. 

Летище София функционира нормално при зимни условия. Спокойно е положението и на аерогарите в Бургас и Варна.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията призовава водачите на МПС да шофират с повишено внимание и да спазват ограниченията на скоростта.