Здравното министерство ще купи ваксини за близо 40 млн. лв.

Те ще са за 18 вида заболявания

Търгове за доставка на ваксини през 2015 г. за близо 40 млн. лв. с ДДС обяви Министерството на здравеопазването в последния работен ден за миналата година.

За настоящата година ведомството е планирало да закупи общо 2 157 650 броя ваксини срещу 18 вида заболявания. Половината са за покриване на нуждите по задължителния имунизационен календар. Втората половина са за рядко срещани в България заболявания и инфекции, но тяхното наличие на склад е необходимо, посочват от Министерството.

Най-голяма е поръчката на ваксини против тетанус и дифтерия – 500 000 броя. Прогнозната цена за доставка на една от тези ваксини е 1,40 лв. Близо 16 млн. лв. ще струва доставката на 280 000 ваксини срещу пневмококови инфекции. Над 12 млн. лв. са заделени за доставка на 210 000 ваксини срещу коклюш, хепатит Б и полиомиелит. 138 000 ваксини на прогнозна стойност от 2,6 млн.лв. ще бъдат доставени и срещу морбили, паротит и рубеола, отбелязва bTV.

Освен за първоначална имунизация, голяма част от ваксините, които държавата ще закупи, са и за реимунизация, която се извършва според задължителния имунизационен календар.

МЗ ще закупи и 15 000 ваксини срещу бяс. Единичната цена на ваксината е 20 лв. С превантивен характер ще бъдат закупени и 50 ваксини срещу антракс, както и 1600 броя ваксини против Кримска хеморагична треска и 1000 броя срещу коремен тиф.

От доставчиците на фармацевтичните продукти се изисква остатъчният срок на годност на ваксините към датата на доставка да не е по-малък от 45% от обявения от производителя. В случай, че този процент е по-нисък, от доставчика се изисква намаляване на цената на ваксината. Доставка със срок на годност под 25% няма да се допуска.

Срокът за подаване на офертите е 13 февруари 2015 г., а критерият за избор е „най-ниска” единична цена на ваксина. С победителите в търговете Министерството на здравеопазването ще сключи четиригодишно „Рамково споразумение за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации, биопродукти за извършване на постекспозиционна профилактика за съответните години през срока на действие на споразумението".