ЕС готви още по-сурови ограничения на найлоновите торбички

В България употребата им е намаляла с над 60% през последната година, показва анализът на МОСВ

Европейският съюз подготвя още по-драконовски ограничения за ползването на еднократните найлонови торбички. В България употребата им е намаляла с над 60% през последната година, показва анализът на Министерството на околната среда и водите.

В един столичен квартален магазин опаковат продуктите в бързоразградими торбички без дръжки, за които не се плаща продуктова такса и не се плащат от клиентите. Уверяват също, че цената им не товари цената на стоките в магазина.

След промяната наистина се вижда отлив от ползването на торбички. „Някои от икономична гледна точка, като по-възрастните хора, гледат да си носят винаги, други хора за дребни неща рязко ни отказаха да им даваме торбички”, обясни пред БТВ  управителят на магазина Весела Филипова.
коминистерството също отчита намаление в ползването им. „Има вече устойчива промяна в поведението на потребителите - все по-често наблюдаваме хора, които си носят вече закупена торбичка, която използват многократно”, обясни Антон Пейчев от Министерство на околната среда и водите.

Според бизнеса вредите са повече от ползите. Промяната довела до фалити, увеличаване на сивия сектор и нелегален внос. Малките торбички сега стрували двойно и стойността им се калкулирала в стоките.

„Може би в 8 от всеки 10 магазина има торбички, които не отговарят на наредбата нито по обозначение, нито по размери, нито по тегло. Проверката е много лесна, но за съжаление, липсва ефективен контрол”, коментира Цветанка Тодорова от Браншовата асоциация „Полимери”.

В следващите години предстои още по-тежко затягане на правилата - до 2019 г. Европейският съюз налага ограничаване на използването до 90 торбички на човек годишно и гарантиране, че всички пликчета се плащат.

Очаква се новите ограничения да не се усетят силно у нас, тъй като с вече въведените правила, България е една от страните в Европа с най-екологична регулация