Мехурчетата в шампанското – в основата на нови ектроцентрали

Учeни твърдят, че принципът на образуване на мехурчетата може де се използва при парните турбини

Японски учени са изследвали механизма на образуване на мехурчетата в шампанското - узряването на Оствалд - и са доказали, че то се подчинява на теорията на Лифшиц - Сльозов. Откритието ще помогне за създаването на ново поколение електроцентрали, тъй като същият принцип се използва в работа на парните турбини за производство на енергия, съобщи "sciencedaily.com".

Узряването на Оствалд се наблюдава при процеса на отваряне на бутилка шампанско: след като тапата излети от шишето, налягането в него се променя и малките мехурчета от шампанското първоначално се разпадат на още по-малки, но след това започват да се притеглят от по-големите и в резултат се получават големи мехурчета.

Японските изследователи с помощта на най-мощния компютър в страната са моделирали този процес и са установили, че той се подчинява на теорията на Лифшиц - Сльозов. Преди се е смятало, че газовите мехурчета, които се образуват в течности, не се подчиняват на тази теория.

Физиците твърдят, че парните турбини, които генерират енергия, в работата си също използват принципа на узряването на Оствалд. Изучаването на механизмите на този процес може да помогне в създаването на по-ефективни електроцентрали.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен