Томислав Дончев: Има по-важни неща от оцеляването на кабинета

В парламента трябва да се търсят тематични коалиции, смята вицепремиерът

Вярвам, че когато повечето хора имат добри намерения, и добрите дела ще са повече. Не съм убеден, че всички притежаваме тази историческа мъдрост да оценим докрай 2014-та. Тя ще бъде оценена като мине малко повече време. Това каза в предаването на БТВ „Лице в лице” Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика. Той определи 2014-та като динамична година.

„Трябва да се опитаме да не повтаряме грешките и глупостите, които правим понякога. Трябва да си дадем сметка кога и по какъв начин чисто гражданските енергии могат да доведат до политически резултат – за това 2014-та има на какво да ни научи. Нека да припомня, че тази политическа конфигурация и тези политически сили са се появили в Народното събрание по волята на българския избирател. Не бива да бъркаме политическите турболенции с фундаменталната стабилност на кабинета. В подобна конфигурация е нормално да има разговори и спорове. Ако управляващата коалиция се фокусира върху оцеляването на кабинета, този кабинет няма да може да направи нищо. Първите стъпки през изминалия месец и половина показаха, че последното, за което мислим, е оцеляването на правителството“.

Дончев заяви, че трябва да бъдат търсени тематични коалиции в парламента. „Спектърът теми, които засягат работата на едно правителство, е изключително широк. Когато става дума за ключови теми, аз допускам да получаваме подкрепа от други политически сили, които са извън управляващата конфигурация“.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"