Женската фолклорна група в казанлъшкото село Бузовград отбеляза 25 години

Животът

05-01-2015, 22:00

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

4000 пяха и танцуваха на "Богородична стъпка" 2014

Наследник е на хор, създаден преди 55 години от дядото на сегашния диригент

С концерт приятели и почитатели на женската фолклорна група в казанлъшкото село Бузовград с ръководител Димитър Гайдаров отбелязаха 25 години от създаването на формацията.

С грамоти за принос в развитието на състава бяха удостоени дългогодишни участнички в групата. На концерта присъства и секретарят на община Казанлък Ваня Иванова, която поднесе Поздравителен адрес към юбилярите от името на кмета Галина Стоянова.

Настоящата фолклорна формация е наследник на създадения през 1957 година женски хор в селото с ръководител Димитър Гайдаров, дядо на настоящия диригент на групата. Хорът е наброявал 28 жени, спомнят си някои от участничките тогава.

В репертоара на настоящата група са включени автентични песни от Беломорска Тракия и акапелни многогласни фолклорни песни на български композитори. Групата изпълнява и авторски песни на ръководителя Димитър Гайдаров.

Съставът участва в множество национални и международни фолклорни конкурси, от които е носител на призови награди. Последният такъв успех на групата е от Европейския шампионат по фолклор в Несебър, където е носител на златен медал.