4000 пяха и танцуваха на "Богородична стъпка" 2014

Съборът се превърна в истински празник

Гости от цяла България се събраха за събора „Богородична стъпка“, който се проведе в събота и неделя в едноименната местност край Старозагорските минерални бани. В деветото издание на Националния тракийски фолклорен събор участваха близо 4000 певци, танцьори и актьори от цялата страна и повече от 60 майстори занаятчии.
Форума откриха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов и Петра Мечева от Съюза на тракийските дружества.
На официалното откриване присъства и Негово превъзходителство Бунян Саптомо, посланик на Република Индонезия.
В богатата и пъстра програма на събора се представяиха индивидуални изпълнители, певчески, танцови и инструментални групи, ансамбли и групи за народни традиции и обичаи от всички краища на страната, а също и танцова група към посолството на Индонезия. 

Гостите имаха уникалната възможност да видят и огнен нестинарски танц, стотици споделиха тайнството под звездното небе. 
Специални гости бяха актьорът Васил Михайлов и гласът на Родопа планина Валя Балканска.
„Улицата на занаятите“ тази година представи старинни оръжия, прабългарски амулети, дървопластики, иконопис, керамика, пчелен мед, ароматни свещи, чанове и хлопки, дървени детски играчки, плетива, традиционни украшения и сребърна бижутерия на над 60 майстори от Варна, Пловдив, Плевен, Хасково, Нови пазар, Казанлък и др.