Литийно шествие и Богоявленски водосвет на Йордановден в Русе

Богоявленският водосвет ще бъде извършен от Русенския митрополит Наум

На 6 януари 2015 г., Йордановден, Русенската Митрополия и Община Русе организират традиционния Богоявленски водосвет. Началото на литийното шествие ще бъде в 11.00 ч. пред Катедралния храм „Света Троица”, а церемонията по хвърляне на кръста ще започне в 11.30 ч. на Понтона под хотел „Рига”, съобщиха от община Русе.

Поздравително слово ще произнесе зам. областният управител Станимир Станчев, като в чест на празника ще бъде строена и почетна рота под музикалния съпровод на Общински духов оркестър – Русе. Богоявленският водосвет ще бъде извършен от Н.В.П. Русенски митрополит Наум, който ще поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие.

Желаещите да влязат в надпреварата за изваждане на кръста от водите на река Дунав ще имат възможност да се запишат за участие на същия ден в 10.30 ч., един час преди церемонията, като условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. По традиция, успелият да стигне пръв до богоявленския кръст, ще получи хавлия и парична награда, връчени му от кмета на Община Русе Пламен Стоилов.