Богоявленските ритуали в Сливен и Ямбол започват в 11.00 часа

Сливналии за първи път организират мъжко хоро в река Новоселска

Богоявленският ритуал за благославяне на войнските знамена в Ямбол ще започне в 11.30 часа пред храм „Свети Николай Чудотворец”. Веднага след него започва литийното шествие до моста на Тунджа на входа на градския парк, където ще бъде хвърлянето на кръста във водите на реката.

На Богоявление празнуват над 2 000 жители на Ямбол. Най-много са Йордановците – 704, при дамите с име Йорданка са 580, а с Йордана – 22. Даниела и Даниел са представени съответно с 378 и 253 ямболлии. На 6 януари празнуват още имената Богомил и Богомила, съответно с 32 и 11 души.

В Сливен ритуала ще отслужи отец Евгений от 11,00 часа до фонтана в източната част на сградата на общинска администрация. По традиция кметът на Сливен ще дари със 100 лева сполучилия пръв да извади кръста.

За първи път мъжко хоро във водите на река Новоселска в Сливен ще играят ентусиасти, организирани в социалните мрежи. Ритуалът ще започне в 10 часа до попския блок в кв.“ Кольо Фичето“, съобщиха организатори на проявата във Фейсбук.

До момента около 15 мъже са заявили, че ще нагазят в ледените води на река Новоселска до параклиса „Свети Мина“. Отец Силвестър ще хвърли Богоявленския кръст.