38 евро – за 6 часа и половина труд

Животът

06-01-2015, 09:56

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ягоди и грейпфрут срещу главоболие

Търсят 350 жени за бране на Ягоди в Испания

Търсят берачи на ягоди в Испания

Испанска фирма предлага работа на 150 българки, които да берат ягоди. За 6 часа и половина труд работодателят плаща по 38 евро. Така нашенките ще печелят между 1700 и 1900 лв. месечно или колкото средното възнаграждение на един ИТ специалист у нас.

Единственото изискване към кандидат-гурбетчийките е да са между 25 и 45 години и да имат опит със селскостопанска работа. Заминаването за Испания е за сметка на работниците, а ако жените решат да останат до края на сезона, връщането в България ще е за сметка на началника. Испанската фирма осигурява квартира и храна за служителите си, така че единствените разходи на ягодоберачите ще са за джобни.

През 2004 г. около 1000 нашенки са заминали да берат ягоди в Испания. „Голяма част от тях се връщат всяка пролет при същия работодател“, пише „Монитор“.

От Агенцията по заетостта отчитат, че кандидатите за подобен тип заетост са два пъти повече от свободните места.

Друга оферта за нискоквалифицирани работници идва от Португалия, но за по-ниско заплащане. Свободните места за берачи на малини, ягоди и къпини са 600 срещу възнаграждение от 505 евро. Допълнително гурбетчиите ще получават по 4 евро за храна, а за най-трудолюбивите се обещават и бонуси между 70 и 200 евро.

Към момента 3629 българи търсят препитание зад граница чрез европейския портал за работа EURES, в които са заявени над 1,2 млн. свободни позиции. Най-много обяви има от работодатели в Германия, където се търсят предимно хора в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Готвачите трябва да имат поне 5 г. опит и да владеят немски. За 40-часова седмица те ще получават между 1900 и 2500 евро. Сервитьорите пък ще печелят 1900 евро, които могат да увеличат с извънреден труд. Работодателите предоставят безплатна квартира на служителите. Отделно специална програма дава възможност на български ученици и студенти да трупат опит в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Германия. През миналата година над 400 нашенци са подали документи, а желаещите за 2015 г. са се увеличили до 700. Строителите също лесно могат да намерят препитание в Германия. В зависимост от уменията си – зидари, плочкаджии, арматуристи, ще получават около 11 евро на час. Същото възнаграждение получават и медицинските сестри в Германия, които са сред най-търсените кадри на Стария континент. За разлика от лекарите те имат по-широко поле за реализация, защото много от старческите домове търсят квалифицирани медсестри.

Според анкета на EURES почти половината от българските кандидат-гурбетчии търсят работа в Германия. Всеки пети пък се е ориентирал към работа на Острова. Един от десет е решил да търси реализация на трудовия пазар в скандинавските страни, а под 10% от търсещите се ориентират към Испания, Италия, Франция и Гърция.