Първите санирани панелки ще бъдат в Хасково

Санирането се очаква да стартира в средата на 2016 г., като за него са предвидени около 1 млрд. лв.

Санирането на жилищни сгради по националната програма, която предлага 100% безвъзмездна помощ, ще обхване първо панелните и стоманобетонните сгради в Хасково, съобщиха на пресконференция в общината зам. кметът Нели Станева, главният архитект Кремена Цонева и директорът на дирекция "Строителство, инвестиционна политика и екология" Налян Гюджен.
Програмата предлага 100% безвъзмездна помощ за извършване на конструктивно укрепване на многофамилни жилищни сгради; обновяване на общите жилищни площи (покрив, фасада, стълбищна клетка и др.); мерки за енергийна ефективност: топлоизолация, подмяна на дограма, локални инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване, газоснабдяване и др.
Участници в изпълнението на програмата са Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), общините и сдруженията на собствениците на жилищни сгради.
На саниране по програмата подлежат жилищни сгради, строени по индустриален способ (едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж) с минимум 36 апартамента, като по закон се изисква съгласието на поне 67% от домакинствата. За да кандидатстват собствениците следва да регистрират сдружение по Закона за етажната собственост, след което да подадат нужните документи в общината. Образците на документи за кандидатстване се подготвят от МРРБ и се предоставят на общините, които ще осъществят техния прием, оценка, одобрение и мониторинг на изпълнението.