Соларни панели може да обезсмислят горивата

Rayton Solar застрашава бизнеса на нефтено-газовата индустрия

Американска соларна компания е на път да нанесе още един удар върху нефтено-газовата индустрия. Rayton Solar е разработила технология за производство на супер-ефективна слънчева енергия, по-евтина от тази от изкопаемите горива.

 Новата разработка използва 50 до 100 пъти по-малко силиций, отколкото останалите технологии. Това намалява потреблението на един от базовите компоненти в слънчевите панели, съобщи GreenTech.bg.

 От компанията твърдят, че технологията, която вече чака своя патент, използва силиций, тънък само четири микрона, без да генерира отпадъци. Същевременно ефективността е 24 процента, или с около четвърт повече от стандартното за тази индустрия.

 Rayton твърди още, че нейните фотоволтаични модули могат да бъдат произвеждани на цена, която е с около 60 на сто по-малка от средната за индустрията.

Фирмата от Лос Анджелис е инициирала кампания в Indiegogo за привличане на обществено финансиране, за да си помогне с оформянето на „последните щрихи” на технологията. Когато бъде сертифицирана, технологията ще стане достъпна и за масовия потребител.

 Развитието на слънчевите фотоволтаични технологии е един от основните фактори за значителното нарастване на световното производство на енергия от възобновяеми източници, която е постигнала ръст от 8,5% през 2013 г.