Сензор засича цветните дрехи в бялото пране

Общество

06-01-2015, 19:17

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Робот намира, пере и сгъва мръсните дрехи

Дете се въртя 5 минути в пералня!

Умната пералня ще може да се управлява и чрез смартфон или таблет

Цветен чорап, погрешка попаднал в бялото пране може да бъде причина не само за негативни емоции, но и за непредвидени разходи, пише Ingenieur.de.

Нов сензор е в състояние да разпознае цветните дрехи в прането и да предотврати оцветяването му. Сензорът за цветове, разработен от компанията E.G.O., засича основния цвят на прането и открива случайно попаднали дрехи с друг цвят, разясни „Фокус”.

Според Алфред Фишер от E.G.O. вече има множество различни сензори, които разпознават вида на текстила или пък колко пълна е пералнята. “Досега обаче на пазара няма технология, която да предупреждава потребителите при наличието на тази често допускана грешка”, казва Фишер. За да бъде открита дрехата с грешен цвят, дори когато е заровена дълбоко в прането, първоначално барабанът на пералнята се върти без вода.

В зависимост от настройките сензорът може не само да предупреди потребителя, но и да спре цикъла и да му помогне да избере подходяща програма. Когато устройството засече бяло пране, пералнята се включва на програма с висока температура, при наличие на дрехи с различни цветове, в които преобладава синьото, например - на програма за джинси. След това потребителят ръчно потвърждава или отменя избраната програма.

Функциите на сензора не се изчерпват само с това. Той дава възможност за дистанционно управление на пералната машина чрез смартфон или таблет и безжична връзка. Така потребителят би могъл да зареди машината сутринта, преди да излезе от къщи и да я включи по всяко време през деня. Ако сензорът засече грешно поставена дреха или неподходяща програма, известието се получава чрез мобилно приложение. Първите уреди с новата технология вероятно ще се появят на пазара в следващите две години, посочва Фишер.