Йорданка Фандъкова: Ще налагаме глоби за непочистени тротоари

В средата на годината започва изграждането на третия лъч на метрото, заяви столичният кмет

Основен приоритет на Столична община е да не допусне заледяване по основни улици и булеварди в София, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в прнедаването „Тази сутрин” по bTV. Тя увери, че ще бъдат налагани глоби на фирмите и гражданите, които не изпълняват задълженията си и не почистват снега и леда.
По думите ѝ Столичният инспекторат поддържа връзка с домоуправителите на съответните блокове. „Етажна собственост трябва да се организира при почистването на тротоарите, а ако не го направи, подлежи на глоби. До момента са наложени 160 глоби по фиш, които са в размер на 10 лева”, подчерта Фандъкова.

„Това са средства, които се събират веднага. В противен случай физическите лица подлежат на санкция до 500 лева. Трудно се налагат глобите, защото не е лесно на инспекторите да се свържат директно с домоуправителите. Апел към гражданите ми е да имаме съзнанието да почистваме пред блоковете си, защото зимата е тежка”, каза още тя.
Приоритет са и улиците и булевардите, по които се движи масовия градски транспорт. „Тази нощ са обработвани опасни и стръмни участъци срещу заледяване. Температурите са ниски и трябва да бъдем внимателните, както при шофиране, така и при движението по тротоарите”,

обясни кметът.

Тя подчерта, че част от тротоарите са ангажимент на почистващите фирми, като Столичният инспекторат следи как се извършва поддръжката им и глобява при нарушения. „За почистването на тротоарите, които са прилежащи към офиси, магазини и жилищни сгради, отговорност носят управителите или домоуправителите”, припомни Йорданка Фандъкова.
По думите ѝ по пътя за Витоша и по-точно за хижа „Алеко” е имало проблем с почистването при първия сериозен снеговалеж. „За този ден фирмата получи сериозна санкция. По договор ако над 5% не е почистена територията, фирмата не получава нищо – тоест се санкционира на 100%”, съобщи тя.

Според кмета сериозен проблем са ледените висулките и по тази причина звеното за реакция при кризи обикаля града. Там, където има висулки под мостове и подлези, реагират веднага. „За висулките по високите сгради се дават предписания на управителите и домоуправителите. На тези места трябва да бъдем много внимателни”, посочи кметът на Столична община.
„Нашият ангажимент е да се осъществява нормалното движение при зимни условия. При тези ниски температури и динамична метеорологична обстановка не можем да очакваме ситуацията в града да бъде като през лятото. Трябва да бъдем реалисти”, призова Йорданка Фандъкова.
На 30 август трябва да пуснем движението по бул. „Черни връх”, а от средата на 2015 г. ще започне изграждането на третия лъч на метрото, каза още Йорданка Фандъкова.
"Опитваме се да не блокираме целия град при строителството му. Бул.„Черни връх” е със затруднено движение. На 30 август трябва да пуснем движението по него. Ще продължи подземното изграждане на метростанцията на ул. „Сребърна”. Ние вече ще имаме готовност към средата на годината да започнем и третия лъч на метрото, след като беше отворена и Оперативна програма „Транспорт””, съобщи Фандъкова.

По думите й предстои най-тежкият етап от изграждането на третия лъч на метрото. „Той ще преминава от театър „Зад канала” до ж.к. „Красно село”, като ще мине през центъра на София чрез подземен участък. Той ще бъде изграден през бул. „Патриарх Евтимий”, НДК и ще стига до ж.к. „Красно село”. Ще бъдат създадени 7 нови метростанции, като при строителството им ще има стеснение при три от тях”, съобщи кметът на Столична община.

„Бул. „Александър Дондуков” е в много лошо състояние. Целта ни е да запазим паветата, а в същото време да ги пренаредим и да ремонтираме изцяло тротоарите. Бул. „Витоша” ще бъде реконструктуиран в участъка от НДК до Южния парк. Подчертавам, че тротоари се изграждат навсякъде в София. За 5 години сме направили около 110 км. Там се поставят колчета, които да не позволяват да бъдат паркирани автомобили върху тях”, посочи кметът на София.