Започва двугодишна програма за безплатно саниране на панелните жилища

Първо ще бъдат санирани най-трудните сгради, заяви регионалният министър

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова  очаква до края на януари държавните и местните власти да са готови с методиката за обновяване на панелните жилища и сгради, строени по индустриален способ.
Програмата за саниране  е програмирана за двугодишен период, започваме с един милиард лева, каза тя в предаването "Преди всички" по БНР.

Програмата ще продължи и след този срок, но в първите две години искаме да обхванем най-трудните сгради. Започваме с всички панелни стоманобетонни сгради, което означава всички сгради, строени по т.нар. индустриален начин, т.нар. едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигнати плочи и едроплощен кофраж. Сградите трябва да имат минимум 36 самостоятелни обекта, да има 36 апартамента. Сградите с много входове и с много етажи са в най-лошо състояние, те са и най-голям брой. Деветдесет процента от сградите са именно такива. При тези сгради много трудно, без ангажимент на държавата, ще ууспеем да  ги мобилизираме, да се обединят и да участват заедно в  проект. За първите две години на програмата никой няма да даде нито лев за финансиране, от страна на гражданите. Ако някой от някого събира пари, да се знае, че това не е правилно, коментира министърът.

Лиляна Павлова уточни, че процедурата има пет стъпки:
Първо - събрание на домсъвета, да се регистрира сдружение на собствениците. След това се кандидатства по проекта, като минимум 67 % от собствениците трябва да са съгласни. Документите се подават в общината и ако отговарят на изискванията, прави се одит, предписват се конкретните мерки. Всичко тгова е безплатно. Енергийното обследване също е безплатно. То ще покаже кое е най-доброто за всяка сграда  енергийно ефективно  отопление и осветление. После влиза строителната  фирма и започва работа.

Лиляна Павлова каза още, че след изтичане на двете години, програмата за обновяване ще продължи и за тухлени сгради, но ще се изисква съфинансиране от собствениците.