Млада архитектка проектира "чинията" на Бузлуджа като паметник на българската памет

Създателят на монумента е във възторг от идеята

Рушащият се с години дом-паметник на връх Бузлуджа, по-известен в последните години като „чинията", да бъде възкресен като монумент на националната памет. Това предлага младата българска архитектка Дора Иванова, съобщава "Стандарт". Възпитаничката на Техническия университет и Института по архитектура в Берлин представи своя амбициозен проект пред свои колеги и пред медиите в Стара Загора. Тя е работила по него повече от половин година и го е защитила успешно като дипломна работа.

Акцент в идейния проект е представянето на историческото развитие на България от праисторията до наши дни. Концепцията е сградата да се състои от две времеви линии - хоризонтална и вертикална, които хронологично проследяват българската история от днешно време до античността и обратно.

Централната зала ще бъде отредена на съвремието – от 1989 г. до наши дни, което ще бъде маркирано от най-ярките постижения на науката, изкуството и спорта. Огромната зрителна зала отново може да се използва за културни прояви, като в нея се монтират 400 седалки. Авторката предлага имената на заслужили български учени и творци да бъдат изписани върху седалките в залата, като своебразна алея на славата във времето.

Във външния кръг на всяка от 16-те колони ще бъде поставена статуя на български владетел с кратко описание на неговото дело. Мозайката във вътрешния кръг пък ще остане като недовършен разказ за соца. Липсващите парчета щели да бъдат допълнени с двуизмерни скулптори от тел. Тъмният коридор, опасващ залата, пък е най-подходящ да покаже съдбата на българите под турско робство. Експонатите ще бъдат разположени в сегашната разруха и тъмнина като алюзия за мрачния период.

Вертикалният тур през историята ще започне от подземния етаж. Тук в три зали ще покажат нашите предци - траките, прабългарите, славяните, основаването на България. Панорамен асансьор ще изкачва посетителите покрай имената на владетелите до върха на пилона. Рубинена зала с потрошената петолъчка от скъпоценния минерал пък ще представя емоционално социализма. На върха на пилона са предвидени стъклена платформа и панорамна тераса с изглед от билото на Балкана на изток и запад.

Реализацията на проекта няма да струва повече от 1,7 млн. лв, тъй като не се предвижда влагането на скъпи материали, а съчетаване на сегашното състояние на „чинията" с модерна визия. Според младата архитектка като начало обектът трябва да бъде обявен от държавата за паметник на културата, за да могат да бъдат привлечени за него пари от Европа. Арх. Дора Иванова е разговаряла с главния проектант на комплекса на Бузлуджа, арх. Георги Стоилов, който я е поздравил за проекта.