13 000 души с увреждания остават без лични асистенти?

Държавата обеща да реши проблема и да осигури 17 милиона лева

Над 13 000 души с увреждания могат да останат без личните си асистенти още този месец. 

Услугата се финансира с европейски пари и предлага ежедневна грижа на хората в нужда. Срокът на програмата обаче изтече, алармира Нова телевизия.

За голяма част от хората с увреждания личните асистенти са единственият начин да оцеляват. Очаква се обаче европейски пари да има едва от април. Така на практика остават три месеца без пари за заплати.

Държавата обеща да реши проблема и да осигури 17 милиона лева. Кабинетът обаче все още не е одобрил парите и така те са под въпрос.

От социалното министерство успокояват, че държавата вече е предвидила пари за заплати до април.

„Ангажиментите са поети на много високо ниво и аз дори не се замислям, че може да не се приеме”, заяви Огнян Христов от Агенцията за социално подпомагане.

Същевременно според организации на хора с увреждания мярката не е правилна, защото във фокуса ѝ не са хората с увреждания, а безработните.

„Ужасно обидно е, че хората с увреждания пак са поставени в подчинена роля, те са просто едни ползватели на услуга, когато понякога е тяхната услуга, но не винаги”, заяви Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

Освен това от началото на тази година за личен асистент могат да кандидатстват само хора, в чийто семейства месечният доход да не надвишава линията на бедност. Или иначе казано 286 лева на човек.