Хлябът в детските градини се доставя само с документ

Насъщният се осигурява само след обществена поръчка

Няма причини за безпокойство за хляба, който се доставя в детските градини. Това успокоиха от Агенцията по безопасност на храните след вчерашното изказване на шефката на хлебарите Марияна Кукушева, че в детските градини масово се доставя хляб, произведен от фирми в сивия сектор, предаде bTV.

Насъщният в детските градини се доставя само след обществена поръчка.

„Поръчките се печелят от фирми, които нямат нищо общо с регистрация по закона за храните, както и техните подизпълнители не са регистрирани по закона за храните, защото в методиката за оценяване на обществени поръчки не съществува изискване фирмата да покаже такава регистрация”, каза Кукушева.

121 детска градина в Нови Искър се зарежда с хляб от фирма, спечелила обществена поръчка. Изборът на фирмата бил направен в присъствието на кмета на общината, инспектор от Агенцията по безопасност на храните и представител на самата детска градина.

„Директорите на всички детски заведения, които имат кухня, бяха поканени, присъстваха на процедурата по отварянето на офертите, при оценката на офертите и чак накрая при съобщаване на фирмата всичко беше много прозрачно и имахме право на мнение и на глас, което значи много за нас”, посочи директорът Антоанета Цанева.

Три дни в седмицата децата ядат хляб Добруджа, а два дни - пълнозърнест. Винаги е пресен, като заявката се прави ден по-рано.

Според шефката на хлебарите, такива детски градини, където има документи за доставения хляб, са изключение: „В 70 процента от случаите доставчиците, които са спечелили обществени поръчки не са производители, не са официално регистрирани дистрибутори”.

За да доставяш хляб на детска градина, задължително трябва да си вписан в регистъра на Агенцията по безопасност на храните.

„С цел да успокоим потребителите, родителите на децата, ние разпоредихме и ще получим данни за всички доставчици във всички детски заведения дали са регистрирани, кои са доставчиците в детските заведения”, обяви д-р Райна Иванова от БАБХ.

От Агенцията по храните твърдят, че досега не са установили случай на нерегламентирани доставки на хляб в детските градини.