Хлябът наш насъщен - пълен с ГМО

Животът

27-01-2014, 12:28

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жени, които пушат и приемат медикаменти, раждат хомосексуалисти?

Болкоуспокояващо предизвиква инфаркт, инсулт, контракции при бременни и е забранено в много страни

Хамбургери и чипсове увреждат мозъка

Диета според кръвните групи

Умно коте си иска храна (Видео)

Имате непоносимост към хляб, кекс и бисквити?

Не бихте яли бял хляб, ако знаехте какво слагат в него

Кокосовият орех възстановява силите, бъбреците и подобрява зрението

Кафе, домати със сирене и шоколад предизвикват бъбречни кризи?

Ядем суджук, наблъскан със свинска мазнина и химикали

Сланината регулира нивото на холестерола в кръвта, предпазва от рак

Половин ябълка със скилидка чесън регулират високия холестерол

Доматът предпазва от рак

Пластмаси, сапуни и деозодоранти предизвикват рак

5 филии бял хляб дневно – 2 пъти по-голям риск да се разболеем от рак

Хлябът съдържа ГМО пшеница, химически подобрители, консерванти, коварни Е-та, емулгатори, амилази, протеази, ксиланази. Не е случайно, че все повече хора имат тъмни кръгове под очите, лоша кожа, напълняват, подпухват, задържат течности и се оплакват от алергии.

Според известния американски кардиолог д-р Уилям Дейвис от Вашингтон съвременната генно - модифицирана пшеница – основна съставка на хляба, е „перфектна хронична отрова”. Най-опасен в нея е глиадинът – това не е глутен, а нов протеин, който всъщност е опиат. Засяга рецепторите на мозъка, които пък стимулират апетита. Д-р Дейвис твърди, че именно това е една от основните причини за масовото затлъстяване. Той е изчислил, че ГМО пшеницата ни принуждава да изяждаме поне по 440 калории повече на ден, и то 365 дни в годината. Да, никой не ни пречи да заместим вредния бял хляб с черен пълнозърнест. Това обаче е все едно да спреш цигарите и да минеш на такива с филтър, обясни д-р Дейвис. Той препоръчва житото да бъде заместено с лимец – прародител на пшеницата, но това едва ли скоро ще се случи.
Няма контролиращ орган, който да следи с какво количество пестициди се пръскат житните култури у нас. Информацията се потвърждава от американския концерн „Монсанто”, един от най-крупните разпространители на химикали и ГМО култури в света. От него признават, че най-големите поръчки от Европа за хербициди и други химически продукти идват от България. В момент, в който повечето европейски държави официално забраниха продуктите на индустриалния гигант „Монсанто”. За това помогна и потресаващият документален филм на Мари Моник Робен, в който тя показа мрачната картина на престъпленията към хората и околната среда на тази компания – производителка и на известните отрови аспартам, ориндж и др. С камерата си Мари Робен влезе в домовете на десетки нещастни семейства, загубили близки от рак заради отровите на „Монсанто”.

Все повече лекари препоръчват черния хляб като далеч по-полезен от белия. Според информация на изследователи от Калифорния, ако човек изяжда 5 филии бял хляб дневно, рискът да се разболее от рак нараства два пъти. За тъмните и пълнозърнести брашна се използва по-нискокачествена пшеница.
Спорно е доколко в България се продава нормален черен хляб, защото истинският му вариант би трябвало да се изработи от малцова ръж – недопустим лукс за страната ни.

Проверка на инспектори доказа, че масово се използват бои, за да може хлябът да придобие т. Нар. Черен цвят.
Колкото до много популярния и евтин типов хляб, той се меси от недоброкачествено бяло брашно с висок процент пепелност. При проверка в Германия беше доказано, че в 37% от брашната за пълнозърнести черни хлябове в Европа се съдържа отровният пестицид глифозит. С него се пръскат семената за посев, за да не ги нападнат плевели.

В т.нар. заводски хлябове слагат мая – вреден и токсичен продукт, съдържащ термофилни дрожди (захаромицети). Те рязко намаляват калция, особено в организма на децата, може да доведат и до смърт, твърди диетологът Огнян Симеонов. Термофилните дрожди са химически създадени микроорганизми, които изграждат твърди съединения. Те пък водят до камъни в бъбреците и жлъчката, а в стомаха засилват процесите на гниене. Проблемът е, че количеството на маята в нашенския хляб е в пъти по-голямо от разрешената норма. Според българските стандарти тя не трябва да надвишава 4% от съдържанието на самия хляб.
В България се ползва и евтина турска мая, която е от живи бактерии, развъждани върху кости. Тя има специфичен и недобър мирис, който се усеща и в хляба. Никой още не е изследвал въздействието на тази мая върху организма.
Потребителите  не подозират, че има добавка, която пази влагата в хляба и пречи да се развива мухъл. Така те са дълго време „пресни”. А т.нар. кремове, примерно в кроасаните, всъщност са течни химически пълнежи. Отделно самият найлонов плик, в който се опаковат както хлябове, така и кроасани, е силно токсичен.
Остава да се надяваме, че има родни производители, които спазват принципа, че не винаги целта за печалба оправдава средствата за бързото й постигане. Разчитаме, че има и качествен хляб, здрави консуматори и лоялни съвестни производители!