Кунева: Трябва да сме подготвени да посрещнем нови бежанци

Всички министерства трябва да обединят сили при опазването на границата с Турция, защото бюджетът ни е оскъден

Всички министерства трябва да обединят сили при опазването на границата с Турция, защото бюджетът ни е оскъден. Това заяви Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

На въпрос дали България е готова да противодейства на 200 000 бежанци, които според министър-председателя Бойко Борисов е възможно да преминат границата ни с Турция, Кунева отговори, че в момента страната ни изпълнява всичките си ангажименти по Шенген, но “е различно, когато си дефакто и деюре част от този съюз”.

„Страната ни трябва да е готова да посрещне хора от размирните страни. Възможно е за дни да се организират места, където временно да пребивават те. 61% от капацитета на местата за настаняване на бежанци е запълнен. Продължавам да следя обстановката ежедневно. Пиковете на навлизане на хора е в края на септември и в края на март, а тази ситуация е нова за страната ни”, обясни Кунева.

По думите й на всеки 100 метра има граничен полицай. „Това е наситеност от жива сила. Ние се опитваме да намалим точно това. Военните имат възможност и в момента се включват по отношение на логистика – машини и шофьори, които могат да предоставят. Когато работим за една и съща държава, няма нужда да се делим на министерство по министерство. Ще впрегнем всичките си сили, защото пари няма и трябва да пестим. На този етап е невъзможно да се обучават нови гранични полицаи”, посочи вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси.

„Ако ние направим това леко съоръжение – оградата по българо-турската граница, започнато от предишно правителство, ще намалим натиска върху живата сила по границата ни с Турция. Най-лесно би било да се назначат нови гранични полицаи, но при този бюджет това е невъзможно”, допълни Меглена Кунева.