Министър Петър Москов: Апокалипсис в здравеопазването няма да има!

Сменяме шефове на болници при лоши управленски практики

Навсякъде, където има лоши управленски практики, ще бъдат сменяни ръководствата на болниците. Това заяви в Пловдив здравният министър д-р Петър Москов по повод натрупаните през годините дългове на болниците. Той заяви още, че тази година има създадени всички условия за стабилност на здравната система. По-високо качество ще се постигне след цялостно преразглеждане на начина на финансиране и структурата на системата. „Апокалипсис в здравеопазването няма да има!”, категоричен е здравният министър.  Вече се работи по остойностяването и съдържанието на базовия пакет на НЗОК. Той ще покрива заболяванията, които са причина за 92% случаите на  инвалидизация и смърт. 

Заплащането по тях ще бъде преизчислено и ще осигурява по-добър достъп до лечение на пациентите. Всяка от патологиите - на сърдечно-съдовата система, съдово-мозъчните болести, онкологичните, заболяванията на белодробната система, както и детското и майчиното здравеопазване, ще бъде преостойностена. Всеки здравноосигурен българин ще може да ползва здравна помощ по тях относително без лимит, заяви министър Москов.

"Категорично няма да подкрепим промяна в законодателството, свързано със забраната на тютюнопушенето на обществени места", каза още министър Москов.

Според него отделен е въпросът доколко ефективни са досегашните мерки за намаляване на пушенето и най-вече на това децата и младите да не започват да пушат. По думите на Москов мерките не трябва да вървят в посока на все по-тежки рестрикции или полицейщина, а да са насочени към модерно направена цялостна национална кампания, която да достигне до ума и сърцето на младите. "Нужно е цялостно усилие на обществото в тази насока, далече сме от идеята за екстремни решения, които различни групи в този спор защитават", каза здравният министър.

До средата на годината ще бъде готов и спешният пакет на Здравната каса, който ще се използва и от здравно неосигурените пациенти. Преди това обаче ще се регламентират спешните състояния. Надяваме се до средата на годината моделът на реформата в здравеопазването ще бъде готов в конкретика, заключи министър Москов.