Британското правителство отпуска още 100 млн паунда на службите за сигурност

Великобритания определи борбата срещу тероризма като национален приоритет

„Борбата срещу тероризма е национален приоритет за Великобритания и службите за сигурност ще получат необходимите ресурси за гарантирането на сигурността на страната”, заяви днес британският министър на финансите Джордж Озбърн. В интервю за Би Би Си Джордж Озбърн заяви, че ще бъдат отпуснати допълнително 100 милиона паунда за наблюдаване на британците, които отиват в Сирия и Ирак, предаде БНР.

Това става, след като шефът на британската служба за вътрешна сигурност МИ-5 Андрю Паркър предупреди, че заплахата от терористични нападения на Острова се засилва в светлината на случилото се в Париж. Паркър изтъкна, че най-голямата му загриженост е, че се увеличава пропастта между все по-засилващата се заплаха и все по-намаляващите възможности да се реагира на нея. Той допълни, че именно поради това трудно може да се очаква от МИ-5 да предотврати всяка заплаха.

Мерките за сигурност по британско-френската граница бяха засилени след терористичното нападение в Париж. Засилено полицейско присъствие се наблюдава по гарите и фериботните терминали. Нивото на заплаха от терористични нападения все още не е повишено, но министърът на финансите призова за по-голяма бдителност не само силите за сигурност и полицията, но и редовите граждани.