Тази година над 1 млрд души ще използват таблети

1/3 от потребителите ще бъдат в Китай

Над 1 милиард души ще използват таблети през 2015 година, като една трета от тях ще бъдат в Китай, сочат прогнозите на консултантската компания eMarketer, цитиранa от The Guardian и Агенция „Фокус”.

Фирмата посочва, че приблизително 15 процента от глобалното население ще използва таблет най-малко веднъж месечно, но очакванията са в дългосрочен план растежът да се забави. Всъщност забавянето вече е факт. Броят на потребителите на таблети се е увеличил с 54.1 на сто през 2013 и с 29.1 процента през 2014 година, според данни на eMarketer. Предвижда се, че през 2015 година растежът ще спадне до 17.1 процента.

Експертите изчисляват, че от над 1 милиард потребители на таблети през настоящата година 328.3 милиона ще са жители на Китай, 156 милиона на Съединените щати, 40.4 на Индия и 32.2 на Великобритания. За много хора таблетите все още са лукс и това е един от факторите, посочени от eMarketer като причина за спада на растежа.

„Таблетите се изправят срещу силната конкуренция на смартфоните и все повечето видове свързани устройства, сред които фаблети, преносими технологии, свързани телевизори и устройства за игри, особено в държави като Япония и Южна Корея”, се отбелязва в доклада.

Apple също отчита спад в продажбите си на iPad за изминалата година, въпреки че окончателните резултати за 2014 година все още не са публикувани. Компанията за пазарни проучвания IDC предсказа „мащабно намаление” на доставките на таблети през 2014 година, изтъквайки като една от причините факта, че потребителите не са склонни да обновяват устройствата си по-често от 3-4 години.