Надзирателите излизат днес на национален протест

Служителите от Стара Загора, Сливен, Ямбол и Елхово ще участват

Около 30 служители от Женския затвор в Сливен и арестите в Ямбол и Елхово ще се включат в националния протест надзирателите. Служителите от старозагорския - надзиратели и служители по трудово правоотношение, също ще участват в проявата на недоволство, която се провежда в София от 13.00 часа.

Националният протестен митинг-шествие бе насрочен още преди месец за 10 януари и е срещу орязването на правата на служителите в ГД "ИН" и ГД "Охрана", регламентирани в Закона за МВР, и недостатъчния бюджет за системата на затворите. Протестът е организиран от Синдиката на служителите в затворите в България и ще се проведе пред Министерството на правосъдието под мотото: "Оставка на беззаконието! Протест срещу безхаберието!"

"Исканията ни могат да се формулират накратко така - увеличение на заплатите и по-нормални условия за работа. В момента за работещи по трудови правоотношения заплатата е от 400 лева, а средната заплата на един служител от Главната дирекция на Министерството на правосъдието е около 600 лв. чиста сума, без облагаемите данъци”, обяснява пред „Старозагорски новини” Веселин Аспарухов, лидер на Синдиката на работещите по трудови правоотношения в Главна дирекция "Изпълнения на наказания" към Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации.

"Имаме ръководство, което се старае да осигури необходимото, но все пак впечатлението ни е, че държавата проявява по-голяма грижа за затворниците отколкото за работещите в затвора ", изтъква синдикалният лидер.

Шествието ще потегли от Министерството на правосъдието в 13:30 часа и ще се придвижи до входа на Министерството на финансите и Министерския съвет, след което ще продължи до сградата на Народното събрание.

Синдикатът на служителите в затворите в България с тревога и безпокойство констатира, че работниците и служителите в местата за лишаване от свобода стават жертва на перманентното недофинансиране на затворната система в Р.България и уродливите форми на опитите за справяне с тази негативна тенденция, се казва в декларация на служителите в местата за лишаване от свобода.

Използваната във времето от институциите, обобщено формулирана фраза „реформа в затворите”, без необходимото финансиране, звучи смислено, но попада единствено в полето на голите абстракции, като не е случаен факта, че Европа ни изпраща рекорден брой препоръки от началото на прехода.

В тази връзка Синдиката на служителите в затворите в България предупреждава всички политици, че липсата на системни усилия и приемственост за решаване на въпросите, за състоянието на затворите в България, проблемите и предизвикателствата свързани с тях, потъпкват честта и достойнството на една категория държавни служители с отношение към сигурността на държавата и създават условия, които представляват потенциална опасност за техните живот и здраве, на което Синдиката на служителите в затворите в България ще отговори с всички позволени от законите на страната средства !