Издирват съучастници на терористите (обновена)

„Ал Кайда” пое отговорност за „Шарли Eбдо”, издирват опасната Хаят Бумедиен

Полицията във Франция издирва съучастници на терористите, които убиха 17 души в рамките на два дни, съобщава Би Би Си. Една от ключовите фигури е Хаят Бумедиен, приятелка на Амеди Кулибали. Припомняме, че той беше убит, когато полицията щурмува супермаркет в Париж, където той държеше заложници. Четирима от взетите заложници загинаха.

Хаят Бумедиен е описана като въоръжена и опасна.

В петък президентът Франсоа Оланд похвали полицията, но и предупреди за нови заплахи. Той изтъкна, че опасността не е преминала. Държавният глава призова за бдителност и обединение.

Главният прокурор на Франция Франсоа Молинс заяви, че властите са фокусирани върху Бумедиен. Подозира се, че тя е била с Кулибали в четвъртък, когато полицайка беше убита в Париж. След стрелбата двамата изчезнаха, но Кулибали се появи отново в петък, когато взе няколко заложници в супермаркет в източен Париж.

Междувременно клонът на „Ал Кайда" в Йемен пое отговорност за смъртоносната атака в „Шарли Ебдо". Това стана късно в петък, не дълго, след като полицията уби заподозрените след тридневно преследване. Двамата братя Куаши бяха атакувани и убити от френските спецчасти след многочасова операция.

В изявление, предоставено на „Асошиейтед Прес" от „Ал Кайда на Арабския полуостров" се казва: „Ръководството на „Ал Кайда на Арабския полуостров" е организирало операциите и те са избрали своята цел много внимателно". В изявлението се посочва още, че убийството на 12 души в редакцията на „Шарли Ебдо" е като „отмъщение за честта" на пророка Мохамед, чието изобразяване било забранено от ислямската традиция.

По разкази на свидетели единият от атентаторите в „Шарли Ебдо" след атаката извикал: „Можете да кажете на медиите, че това беше „Ал Кайда" в Йемен. Френският новинарски канал BFM също информира, че двамата заподозрени атентатори Саид и Шериф Кауши направили същото твърдение в телефонно обаждане от печатницата, където държаха заложници и по-късно бяха убити в петък.

Общо 16 души са задържани за атентата срещу изданието "Шарли Ебдо" в сряда, заяви прокурорът на Париж Франсоа Молен, цитиран от БНТ. Той съобщи подробности за признания на похитителя в еврейския магазин Амеди Кулибали.

“Четири тела бяха открити в магазина, тела на заложници, останалите бяха освободени. Състоянието на телата, както и изявлението на похитителя Кулибали пред телевизионен канал – цитирам: “Убих четирима”, ни води на мисълта, че никой от заложниците не е бил убит от силите на реда по време на атаката и че смъртта им най-вероятно е настъпила, когато терористът е влязъл в магазина. Кулибали е използвал автомат Калашников и пистолет Скорпион. Между него и Шериф Куаши и съпругата му е имало постоянен контакт”, заяви Франсоа Молен, прокурор на Париж.

Безпрецедентната атака шокира Франция и целият свят изрази своята солидарност.

Днес френските министри се срещат, за да подготвят огромен митинг на единство, който ще се състои в сърцето на Париж в неделя.

Сред присъстващите ще бъде премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и испанският министър-председател Мариано Рахой.

Ключови членове на френското правителство ще обсъждат нови мерки за осуетяване повторението на атаката от сряда.

Американският президент Барак Обама заяви, че е насочил своите разузнавателни служби да окажат помощ на Франция в борбата с евентуални бъдещи заплахи.

Междувременно Държавният департамент на САЩ актуализира съветите си за пътуване и предупреди американците, които пътуват в чужбина, да бъдат много бдителни.