Австралийски вестник публикува карикатура с пророка Мохамед

Австралийски вестник е публикувал днес карикатура, изобразяваща пророка Мохамед, който спори с Исус, съобщава АФП. Изданието призовава за подкрепа за свободата на словото след смъртоносната атака във френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо".

Припомняме, 12 души бяха убити в сряда при атака на терористи в редакцията на списание „Шарли Ебдо" в Париж. Това накара карикатуристи от целия свят да изкажат своята солидарност към френските си колеги.

Австралийският вестник „The Weekend Australian" публикува карикатура на Бил Лийк, която е озаглавена: „Да се помолим". На нея е изобразен Исус, който държи Корана и казва на Мохамед: „Казвал съм ти, че това се нуждае от продължение". Това е препратка към Библията, която има Стар и Нов Завет.

На това пророкът Мохамед, размахвайки вестник със заглавие: „Светът е във война", отговаря, че не може да се върне в човешката си форма точно сега, защото ще бъде разпънат.

АФП напомня, че изображенията на пророка Мохамед са забранени от исляма и карикатури като тези на „Шарли Ебдо" се считат за подигравка и ядосват много мюсюлмани.

Австралийският вестник призовава западният свят да не проявява слабост при защитаването на основните си ценности и да не отстъпва от свободата на словото.

„Дали умишлено или не, един от най-вредните аспекти на това зверство е, че ударя нашата цивилизация на място, което вече се оформя като нашата Ахилесова пета", посочва вестникът.

„През последните години нашите плуралистични, демократични и свободни общества, изправени пред онези, които са вечно обидени, отстъпваха при отстояването на свободата на словото, извоювана с огромни усилия", се изтъква още в статията.

Вчера авторът на карикатурата заяви, че екстремистите умишлено са избрали „символ на свободата на словото, която е фундамент на западната цивилизация". „Доброто чувство за хумор е една от отличителните характеристики на високо развитите, цивилизовани хора. Липсата му е една от отличителните характеристики на варварството", заявява още Лийк.