Петър Москов: Повече линейки ще има в Спешна помощ

Още в следващите месеци екипите на Спешна помощ в големите градове ще се увеличат, заяви здравният министър

Спешната помощ трябва да бъде променена, така че тя да бъде качествена и навреме, каза министърът на здравеопазването Петър Москов пред Нова телевизия. В стратегията, която е приета и финансирана с ясни параметри от ЕС, към момента не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до медицинско обслужване в 30 минути. При изграждането на пълните характеристики и параметри на тази система 7 млн. български граждани ще имат достъп до това”, посочи министърът.

По думите на Москов, крайната цел е 2020 година да бъде изпълнена тази стратегия, но това не означава, че нещата ще се случат тогава, а постепенно. „Заради ясната цел, че това трябва да се случи, нещата още тази година ще се променят. Още следващите месеци в големите градове екипите на Спешната помощ ще се увеличат, което е важно. Количеството линейки също ще бъде увеличено”, обясни Москов. Той заяви още, че кардиналното решение за този проблем с наличието на Спешна помощ в гетата и въобще държава, защото Спешната помощ е част от системата за сигурност на държавата, е в центъра на тези гета да се намира здравна служба и полицейска служба.

„Това не е процес, който може да завърши за половин-един или два месеца, но въпросът е да има ясната политическа воля, че това е решението, че държавата влиза от вътре на вън”, категоричен е той и добави, че има такава воля. „Водим продуктивни и водещи до конкретни стъпки разговори с реални цигански общности, които вършат неща в тази посока – здравни медиатори, комуникатори, хора, които се обучават в определени стъпки”, обясни министърът и добави, че това е начинът държавата да се върне, „иначе оставаме в омагьосания кръг”.