11 януари - Световен ден на думата „благодаря“ (International Thank Day)

Не е срамно да благодарим, нека днес го направим поне веднъж

11 януари е предложен за Международен ден на думата "благодаря" - International Thank You Day през 1994 година от родения в Илинойс Ейдриън Сиукс Купърсми. 
Произходът на днешния "най-учтив" празник не е известен, но се смята, че идеята се е зародила в международна компания, която е искала да увеличи продажбите си. Вероятно от благодарствени картички и подаръци.
Скрит мотив в много туристически гидове и ръководства е че на туристите често се посочва, думата "благодаря", изречена дори с акцент наблягащ на езика на приемащата страна, увеличава скоростта, качеството на услугата и помога за изграждането на спокойна и приятна почивка.
Думите на благодарност имат магически свойства - с тяхна помощ хората доставят радост един на друг, изразяват тяхното внимание и разменят положителни емоции - нещо, без което живота ни би бил скучен и мрачен.
Известно е, че консерваторите не използват думата "благодаря", те я избягват в речта си, защото смятат, че тази дума е родена от фразата "спаси Бай". Бай - името на един от езическите богове.
Психолозите смятат, че думите на благодарност - това са "словесни ласки", които могат душевно да стоплят и успокояват хората. Основното нещо е, че думите на благодарност трябва да се говорат от сърце!
Не е съвпадение, че отдавна има едно мъдро поверие в народа - не произнасяй "Благодаря" в състояние на раздразнение.
Когато благодарите, най-важно е да го правите искрено и от сърце, казват още специалистите.
През последните години празникът набира все по-гляма популярност по света. За да го отбележите подобаващо обаче не е нужно да щурмувате магазините за подаръци. Достатъчно е да се усмихнете на човека до себе си и да кажете "Благодаря"!
А нашият екип ви благодари, че ни четете!