Бежанците в Харманли - в истерия след кървавия атентат в Париж

Предимно сирийската общност от над 2000 имигранти, се надява да се пресели на Запад веднага, след като получат хуманитарен или бежански статут. До момента такъв е бил даден на 1792 обитатели на лагера и почти всички са вече из „белите страни“, пише harmanli.bgvesti.net.
Основната причина да желаят така мечтания Запад е финансова. Аднан Халил от Дамаск накратко обяснява, че там ще получава по 300 евро само защото е бежанец, докато тук взима по 65 лв.
Един от най-интелигентно изглеждащите, 24 -годишният Маджит Фенде от сирийското градче Канишли, студент по икономика от Дамаск обяви, че чака паспорта си в понеделник и веднага тръгва за Германия. Нямало да чака виза, документите му били достатъчни. Статут без виза обаче му дава право само на три месеца пребиваване в трета страна, после става незаконен. Нещо подобно се е случило с 3800-те бежанци които Европа иска да ни връща. Маджит не му се мисли за след три месеца, важното да е в Германия, в която вече не е сигурен, че ще му позволят да отиде.
„Сега ще ни затворят границите. Всички бежанци тук се страхуват от това” обяви той и уточни, че това което стана в Париж не е дело на истински мюсюлмани, а на ислямски радикали и терористи. Те правели подобни неща навсякъде, включително и в родната му страна. От затваряне на границите се опасява и 24-годишния Ахмед Хало. Това не било редно, трябвало да се гонят само тези, които имали "терорист фейс“, не хора като него които отивали да си завършат в Европа образованието.
Адил Осман пък дебело подчерта, че не е като парижките убийци, а е кюрд. „Между кюрдите и християните няма проблеми, сигурен съм, че всички искат да живеят в мир“. Обаче страхът че ще ги отрежат за Европа вече ужасява всички бежанци. Нито един от 10-на запитани няма ни най-малка представа какво ще прави в такъв случай. Нито един няма намерение да се връща в Сирия. В България биха останали ако им дадат работа и пари. Какво ще правят ако и едното и другото не се случи, за такава опция не са мислили.