Венсан Гайо: Атентатите са срещу човечеството, не се ограничават до френските граници

Французинът, живеещ в Пловдив, се притеснява за приятелите си мюсюлмани след кървавия атентат в Париж

Венсан е пиртеснен не само за Франция. "Искам да се надявам, че хората могат да реагират на тези ужаси с динамика на обединение и толерантност и да направят ясна разлика между мюсюлмани и терористи. Мюсюлманската общност във Франция е голям процент от населението. Терористите са много малко. Има предполагам много по-голям процент от опасни хора в останалите общности във Франция. Много е лесно хората да реагират брутално срещу невинни хора, защото не разбират всичко. Терористите са го показвали. Имам приятели мюсюлмани във Франция и в момента, трябва да кажа, че се притеснявам повече за тях, казва французинът пред podtepeto.com.

Според него първият знак, който ще оставят атентатите, е добър, защото хората се обединиха при опита да се отнеме свободата им. Другият знак е лош - "Франция не е в безопасност, както са вярвали всички. Възможно е да се случват тези неща и във Франция. Предполагам, че това ще води до чувство за страх и несигурност при много французи. Този страх може да е от полза за крайно десните. Ще се опитват поне да се възползват от него. Убеден съм" споделя Гайо.
Французинът е притеснен от реакцията на другите общности. Може много лесно невинни хора да плащат висока цена за амалгама между мюсюлманство и тероризъм, казва той и изразява надежда, че френските власти ще се справят с този тежък удар върху демокрацията.
По думите му, световна грешка има от години вече, това е фактът. Грешката, че забравихме човешките ценности. Стряска ме това, че да бъдеш добър например, не е модерно в момента. Моделът е този, който печели много пари, който убива, а не тези, които се опитват да ценят хората, да помагат, да са солидарни и мирни. Идеалите на хората са се изгубили и се търсят нови, които да ги заместят, допълва Венсан.
"За мен няма голяма разлика дали ще бъда във Франция или в България, атентатите са срещу човечеството, не се ограничават до френските граници" казва още френският предприемач.