Шефът на "Напоителни системи" Сливен е пред уволнение, заради бедствията в Елхово и Ямбол

Мустафа Мустафов ще бъде разследван от прокуратурата

В Министерството на околната среда и водите са установили, че Мустафов не е изпълнил указанията да се намали водата в язовир „Жребчево". Според утвърдения график в него е трябвало да има 260 млн. кубика. В края на ноември обаче язовирът е разполагал с 382,9 млн. куб. метра. Затова не е могъл да поеме увеличените водни количества заради дъждовете и се наложило изпускането му в Тунджа. Става дума за 150 куб. метра в секунда, и то в момент, когато нивото на реката вече е било значително повишено.
Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров пред "Преса". В началото на декември м.г. Тунджа преля и потопи десетки села по поречието си.
Мустафа Мустафов е и пред уволнение. В четвъртък в Търговския регистър са постъпили документи за смяната му като шеф на „Напоителни системи"-Сливен. Но той продължава да твърди, че вина за потопа има МОСВ, тъй като не е дало навреме разрешение за изпускането на водоема. От окръжната прокуратура в Сливен съобщиха, че все още няма образувано досъдебно производство срещу шефа на „Напоителни системи".
Потърсена е отговорност и на началника на Басейнова дирекция-Пловдив - Никола Кърнолски. Той е уволнен на 6 януари. Трябвало да следи за спазването на допустимия обем на язовир „Жребчево". Според екоминистър Ивелина Василева той не е оказал контрол при изпускането му и не е санкционирал виновното поведение на Мустафов.