Контролирано изпускат язовирите „Копринка” и „Жребчево”

Издигат 350-метрова дига около подстанцията в Гълъбово

По 50 куб. метра вода в секунда се изпускат от яз. „Копринка” по Тунджа към яз. „Жребчево” от 12.00 часа днес, за да освободим обем, а от "Жребчево" надолу по Тунджа - по 150 кубика", това съобщи директорът на главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов по време на заседанието на националния кризисен щаб, проведено в бедстващата община Гълобово. Целта била това изпускане да става плавно, за да няма ударна вълна.

За последните 24 часа нивото на река Тунджа при Елхово се е вдигнало с още 5 сантиметра, но въпреки това засега там не се налагала евакуация на стотината семейства, които живеят в застрашената зона край реката. С тях се поддържа връзка и при необходимост те могат да бъдат евакуирани много бързо.

Вътрешният министър Веселин Вучков, както и вчера, отново ръководи заседанието на щаба в Гълъбово. По думите му, двете критични точки в страната продължават да бъдат Елхово и Белоградчишко, където заради обледеняването все още 12 села са без електричество.

Остава бедственото положение и в общините Раднево и Гълъбово. Въпреки това утре в община Гълъбово ще бъде нормален учебен ден за учениците.

В бедстващия миньорски град положението постепенно се нормализира. От вечерта в събота градът и най-голямото село в общината Обручище вече имат ток, без електричество все още са 6 села от общините Гълъбово и Тополовград. Електроснабдяването и водоснабдяването в селата Главан и Помощник е възстановено, съобщиха от община Гълъбово.

Електрозахранването в този район стана възможно, след като енергийният министър Теменужка Петкова го посети лично в събота късно следобяд и разреши ток да се подава от мини "Марица изток", като електропреносната мрежа на мините се свърже с мрежата на EVN.

И днес продължава изграждането на защитна каменна дига около наводнената подстанция "Гълъбово", която остави без електричество района. Дигата ще бъде дълга около 350 метра и висока между половин и 5 метра. Целта е тя да отдели подстанцията от водата в полето наоколо, като след това водата около съоръжението бъде изпомпана и то - подсушено. Добрата новина е, че закритата разпределителна уредба на подстанцията не е пострадала, наводнена е само откритата разпределителна уредба. Днес там водата бе с дълбочина 70 сантиметра, но само ден по-рано водният стълб стигал 135 сантиметра.

На място работят 60 бр. тежкотоварна техника, предоставена от Мини Марица Изток ЕАД и частни и общински фирми.

Кризисният щаб ще заседава отново утре в 10:00 часа в областната управа Стара Загора.