Експерти от Румъния, България и Турция ще обсъждат в Констанца, нови мерки за опазване на Черно море

Дискусията започва от 10.30 часа в румънския град Констанца

Националният институт за морски изследвания и развитие "Григоре Антипа" в Констанца днес е домакин на първата среща със заинтересованите страни от Черно море в рамките на европейския проект ”Стратегия за прилагане на мониторинг на регионално равнище в южна Европа”, съобщи радио Констанца.

 Семинарът обединява политици и експерти от Румъния, България и Турция, като  обсъди и идентифицира нови посоки заедно за програма за мониторинг на водите на морето в съответствие с Рамковата директива за морската стратегия (DCSM).

 Тя ще тества за първи път нов инструмент решение, специално разработени за проекта.

Това ще улесни представянето на наблюдение на ситуацията в различни области чрез инструмент за самооценка, да се установят пропуските и различията по отношение на мониторинга и възможностите за постигане на тази съвместна дейност, като по този начин подобряване на координацията в съседни държави.

 Държавите членки на ЕС – Румъния и България ще дискутират състоянието на качеството на водите за преходен, крайбрежен и морски показатели, одобрени от Рамковата директива за морската стратегия, както и физико-химични и биологични програми.