Германия затяга антитерористичните мерки за сигурност

Пакетът промени не е повлиян от събитията в Париж, а те само са ускорили внасянето им

В интервю за днешния "Билд цайтунг" министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас казва, че до края на месеца предстои внасянето на пакет законодателни промени в Бундестага, които са свързани с антитерористичните закони. Според него пакетът промени не е повлиян от събитията в Париж, а те само са ускорили внасянето им, предаде БНР.

Германия затяга драстично мерките за сигурност и прави промени в антитерористичното си законодателство, но те са съобразени със специална резолюция на Съвета за сигурност на ООН за борбата срещу тероризма, приета през септември 2014 година, която е трябвало да бъде съгласувана и приета от партньорските страни в ЕС.

В пакета законодателни промени влизат криминализирането на всяка форма на дарения и спонсорство за терористични организации и действия; увеличават се наказанията на ислямски бойци, които са се върнали от участие в джихад или само в тренировъчни лагери на „Ислямска държава“ или „Ал Кайда“; продължава интернет проследяването на кореспонденции на радикални ислямисти с техни роднини, приятели и съмишленици.

Министърът признава, че няма държава, в която да има абсолютна сигурност, но заплахите за атентати спрямо западната цивилизация трябва да се приемат съвършено сериозно от цялото общество. То не трябва да се притеснява, че ще бъде подложено на тотално проследяване и прослушване, и че предприетите вече драконовски мерки не нарушават правата на хората като цяло. Още повече, когато е в интерес на сигурността на всеки и на държавата в цялост.