Цветанов: Професионалното ръководство на МВР подходи непрофесионално

Отговорността за операцията, особено за безсмислено похарчените средства, вдигане на хеликоптер, е на професионалното ръководство на МВР

"На мен ми беше ясно, че при така нареченото "изчезване" на Петко Сертов има личен мотив и, не случайно, казвах да щадим семейството. Отговорността за всичко, особено за средствата, които са похарчени, вдигане на хеликоптер е на професионалното ръководство на МВР. Първоначално главният секретар Светлозар Лазаров каза, че Сертов не е напуснал България, вдигнаха хеликоптер да го търси, а се оказва, че камера на пътя го е записала, че пътува към границата. Представете си за какъв професионализъм става дума", коментира в сутрешния блок на БНТ финала на казуса с Петко Сертов заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Липсата на професионализъм доведе до тези разходи, които се дадоха за издирването на Петко Сертов. Беше вдигнат хеликоптерът, за да бъде издирван той. Фокусирахме цялото внимание върху издирването на Сертов. А представете си, че има някакво неразбирателство в семейството. Трябваше да ги щадим. Но професионалното ръководство на МВР подходи непрофесионално", каза Цветанов. Той знаел, че "случаят "Петко Сертов" ще свърши така, както свърши".

"Не бива да забравяме Лясковец или белия автобус. Всичко това се правеше да бъде унищожена ГЕРБ", коментира Цветанов.

Той припомни и случая с "белия автобус", когато полицаите биха протестиращите срещу правителството "Орешарски", операцията в Лясковец, когато загина командоса Емил Искров и опитът да се политизира и насочи срещу ГЕРБ ареста на общинския съветник Орлин Алексиев, като с това аргументира оценката си за главния секретар.

"Раздробяването на службите за сигурност доведоха до логичното последствие да се увеличи престъпността", коментира Цветанов и съобщи, че за една година 1 000 служители на ГДБОП са преместени или напуснали системата.  Ще е необходима поне година, за да се стабилизира отново министерството и работата на професионалистите", смята Цветанов, който подчерта, че оценката за работата на професионалния състав е много висока.

"3.2 милиарда лева ни струва и работата на финансовото разузнаване, оглавявано от Владимир Писанчев, защото източването на КТБ е проспано или информацията нарочно е прикривана, но крайният резултат е ясен за всеки", добави Цветанов.

Според него, ниският социален статус и безработицата са рискови фактори сред ромските общности да се прояви радикален ислямизъм. Цветанов припомни, че НС е приело стратегия за интеграция на ромите, но година и половина не е направено нищо и затова, новото правителство ще направи практически стъпки в тази посока.

"Всички са единодушни, че трябва да има съдебна реформа и тя ще бъде приета само, когато има политически консенсус, защото за някои от промените ще  е нужно квалифицирано мнозинство", контрира Цветанов твърденията на Мая Манолова, че съдебната реформа се приема непрозрачно и с "необяснимо бързане".

България, Кипър и Гърция трябвало да работят активно заедно, за да се гарантира външната граница на ЕС заради бежанската вълна. В спецслужбите имало много подготвени хора, които можели да работят за гарантиране на сигурността на страната, за да не се случи терористичен акт като този в Париж.

Идването на държавния секретар на САЩ Джон Кери в България било признание за професионализма на българското правителство. Цветанов обаче не пожела да съобщи причините за посещението му у нас.