Рекордни пари кеш се въртят у нас

Печатат 85 милиона нови банкноти

1048 тона метални левчета са пуснати в обращение в момента, показва статистиката на БНБ. Парите кеш, които се въртят у нас, са рекордно много. В края на 2014 г. те са стигнали 11,6 млрд. лева, докато в края на ноември са били 10,8 млрд. Тоест парите в брой са се увеличили с 800 млн. лева само за месец. Нарастването на парите в икономиката е нормално за края на годината, тъй като тогава хората харчат най-много заради коледните и новогодишните празници, коментират икономисти. Поради това през януари и февруари тази година например се очаква парите в брой да се свият чувствително, тъй като хората ограничават пазаруването, пише "Всеки ден".

Статистиката показва, че все по-малко се използват монетите от 5, 10, 20 и 50 ст. Изключение от тази тенденция се наблюдава при монетите от 1 лев, които нашенците използват все по-често.

Повече пари ще похарчи народната банка за отпечатване на банкноти през тази година. 21,3 милиона ще струват кайметата. Тази година ще бъдат отпечатани 85 млн. банкноти и изсечени 145 млн. монети, които да подменят изхабените от обращение пари.