Посланикът на Великобритания: Заплаха има срещу всички държави

През последните години говорихме само за свободно движение, сега трябва да мислим как да контролираме европейски граждани, които искат да ходят в Турция. Затова трябват нови мерки и може би промени в законодателството в България. Това заяви пред Нова телевизия посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън.

„Има заплаха срещу всички държави, особено с конфликта в Сирия. За съжаление, мои съграждани искат да ходят в Сирия”, каза още Джонатан Алън и добави, че Великобитания е благодарна на българските власти, защото България се грижи за външна граница на Европа.

„Мисля, че отговорът ни трябва да стане заедно като държави и общности”, заяви той. „Свободата е нашата най-важна ценност, хората имат право на свободно движение в ЕС. Ние искаме гражданите на нашите държави да живеят свободно и нашите власти правят всичко възможно да спрат атентатите, но не е възможно да спрат всичко”, подчерта Джонатан Алън. Той напомни, че външният министър на Великобритания ще е утре на посещение у нас и заедно с другите теми той ще коментира с президента и премиера на България борбата с тероризма.

„Въпросът за мен е дали има закони срещу тероризма в България, дали има достатъчно средства за контрол на границата. Ние имаме много добро сътрудничество, особено с ДАНС”, каза още Алън. „Най-важното нещо е да останем заедно, защото имаме общи ценности. Терористите искат борба, те искат ние да бъдем един срещу друг и ние да вярваме, че те представляват исляма”, подчерта той.

„Очакваме резултати в съдебната система, очакваме прозрачност и електронно правосъдие”, отбеляза британският посланик. „Въпросът е дали институциите могат да бъдат независими и да няма политически натиск. Това е най-важното”, добави Алън, който приключва своя мандат в България.