Първите блокове, включили се в програмата за саниране в Димитровград, ще бъдат поощрени

Над 150 домоуправители присъстваха на среща с Делян Добрев в града снощи

Остъклените с винкели тераси на панелните блокове трябва да се сменят с дограма. Не се налага обаче премахването на заградените тухлени тераси с дограми по блоковете. За терасите, които са запазени във вида от създаването на блока, дали да се променя вида им или не, ще имат думата специалисти.

Това стана ясно на среща с домоуправители от Димитровград в препълнената зала "Гросето", на която присъства депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Той даде разяснения по програмата за безплатно саниране на жилищни сгради, която стартира от февруари.

„Осигурен е ресурсът за първата година от програмата за безплатно саниране в България - 1 милиард лева. Сумата е обща и няма да се разпределя по Общини. Затова всичко зависи от активността на гражданите - етажната собственост и на общината“, подчерта Делян Добрев.

По думите му, окончателните формуляри по програмата ще бъдат готови в началото на февруари, когато се очаква да започне кандидатстването по общините, където ще се подават заявления за включване в безплатното подобряване на фасадите на блоковете.

Преди старта предстоят няколко стъпки, които желаещите да обновят панелните си блокове могат да направят - регистрация на сдружението на етажната собственост по Търговския закон, като то трябва да стане след като бъде проведено събрание на живеещите. Регистрира се един блок, а не отделни входове, каза Делян Добрев.
„В Димитровград има 117 блока със 390 входа, които могат да кандидатстват по програмата“, каза кметът Иво Димов. Той заяви, че ще последва примера на колегата си от Бургас Димитър Николов и ще поощри първите 10 блока, които се включат в програмата за безплатно саниране. Общината ще подобри зелените площи около блоковете, ще постави нови пейки, лампи и кошчета.

Следващият понеделник (19 януари 2015 г.) Делян Добрев ще има подобна среща с домоуправители и в Хасково.