Разкриват характера ни според "харесванията" във Facebook

Чрез социалните мрежи могат да предсказват каква е сексуалността ни

Базиран на машинно учене алгоритъм може да предсказва човешкия характер с помощта единствено на информация за това какво харесват хората в социалната мрежа Facebook, пише New Scientist, цитиран от агенция "Фокус".

Екип от Станфордския и Кеймбриджския университети е използвал данни от въпросници, попълнени от 86 000 души, които са посочили петте си най-отличителни черти. След това резултатите са съотнесени към активността им във Facebook.

На базата на между 100 и 150 „харесвания“ алгоритъмът, създаден от екипа, може да определи характера на даден човек по-точно от приятелите и семейството му и почти толкова точно, колкото партньора му.

“В миналото изследванията ми бяха насочени към това колко точно успяват хората да оценяват характера на другите”, казва Иуиу Ву от Кеймбридж, един от авторите на научния проект.

“Изненадващо е, че компютрите се справят по-добре, използвайки само един информационен сегмент - харесвания”. През 2013 година същият екип e открил, че Facebook може да предсказва поверителна лична информация, каквато е сексуалността.

Дейвид Фъндър от Калифорнийския университет Ривърсайд казва, че предсказването на пет отличителни черти е впечатляващо, но е само част от личността. Самият той изследва характера, използвайки над 100 измерения, а не пет. Фъндър отбелязва, че човешката същност има дълбочини, които софтуерът на Ву дори не докосва.

Методът на Ву и колегата му от Станфорд Косински все пак би могъл да се използва при наемането на служители, както и в областта на здравеопазването и образованието, където вече се прилагат тестове, определящи личностните особености. Тези техники не са тайна за Facebook, така че всички данни, които генерираме - посетени уебсайтове, телефонни обаждания, закупени подаръци - биха могли да се събират и анализират, за да се установи точно кои сме.