Столична община ще популяризира българското и документалното кино

Търсят се възможности за кинопрожекции и в читалищата

Столична община ще търси начини за популяризиране на българското и документалното кино. Това каза пред „Фокус” заместник-кметът на София с ресор „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов по повод инициативата за отбелязване на 100-годишнината от българското кино „София - творчески град на киното“. 

„Особен интерес представляват българското, документалното и елитното европейско кино и затова започваме активно, в партньорство с различни организации, да търсим нови или връщане към стари форми, които позволяват на най-широк кръг от граждани и гости на града да имат досег с тези по-интересни и по-ценностни форми на това изкуство", обясни Чобанов. 

"Започнахме един анализ в рамките на читалищната мрежа, тъй като ще търсим варианти в периферията на града да се инвестира в възможности за кинопрожекции в читалищата, ще търсим механизми за вкарване на такива форми в нашите общински домове на културата. Целта е максимално достъпно, в това число и финансово достъпно да стане това изкуство и особено да насърчаваме българското документалното кино“ разясни зам.-кметът.

Той допълни, че според статистиката над 8% от икономиката на София се формира от т. нар. културни индустрии, като киното заема водеща роля, тъй като в столицата на практика се концентрира цялото филмово производство на България.