Издирваният за терор от Франция призна, че е приятел с атентаторите

Фриц Жоакен заяви пред Хасковския окръжен съд, че е приятел с един от братята Куаши - Шериф

Той обясни, че не вижда нищо лошо в това, че има приятели от детство. Жоакен допълни, че не е извършил нищо лошо и че е отивал на екскурзия в Турция. По думите на задържания, ако е искал да участва в терористичен акт, в което е обвинен, той не би напуснал Франция, съобщава haskovo.info.
Неговият адвокат Ради Радев допълни, че Фриц Жоакен е пътувал и преди в Близкия изток.
28-годишният Фриц Жоакен от Париж бе задържан на "Капитан Андреево" при опит да премине в Турция. Арестът бе по европейска заповед за задържане, издадена от Франция. Официално Жоакен е търсен от френските власти по обвинение, че е отвлякъл 3-годишното си дете. Малкото вече е при майка си във Франция.
Вчера от Франция пристигна втора заповед за екстрадиция по обвинение, че задържаният е имал контакт с един от братята Куаши, които миналата седмица разстреляха 12 души в Париж при атаката на редакцията на френското списание "Шарли Ебдо". В заповедта той е обвинен в тероризъм и участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Максималното предвидено наказание за това е 10 г. затвор. 

Днес при засилени мерки за сигурност в Хасковския окръжен съд бе гледана мярката за задържана по втората европейска заповед и Жоакен бе оставен в ареста.
Французинът пожела да бъде екстрадиран колкото се е възможно по-бързо за да се изяснят нещата по обвиненията от френските власти. Делото за екстрадиция ще бъде гледано най-рано след седмица.