Сдружение иска центърът на София да стане пешеходна зона

Зоните ще са между Софийския университет и бул. “Христо Ботев” и от Лъвов мост до НДК предлагат от сдружението “Граждани за София”

Пешеходни зони между Софийския университет и бул. “Христо Ботев” и от Лъвов мост до НДК предлагат от сдружението “Граждани за София”. Общината е отворена към предложението да има повече пешеходни зони, но от там припомнят, че трябва да се търси баланс между автомобилте и пешеходците.

"Премахването на автомобилното движение от идеалния център на София ще повиши туристическия интерес към столицата ни", убеден е арх. Димитров. Ключът е в близостта до историческите обекти, които в момента са недостъпни заради автомобилите, предаде БНТ.

“От Ректората, от прощад “Народно събрание” до “Христо Ботев” това е движение, което, забележете, 1000 процента е транзитиращо. Всички тези обекти, които се намират в центъра, могат да бъдат обслужвани от много малко превозни средства”, коментира той.

Ако това транзитно движение се отбие и се добави зеленина, центърът на София ще стане и любимо място за почивка.

“Аз подкрепям всички възможности за изграждане и реконструкция на пешеходни зони. Нека за припомня само пешеходната зона на бул. “Витоша”, предстои довършването на реконструкцията, така че да стане изцяло готова наесен”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че ще разгледа всяко внесено предложение по темата, стига да е реалистично, защото не трябва да се пречи на градския транспорт и на придвижването в града.