Жалба спъва ремонта на бул. "Витоша"

Общинска фирма се оплака от собственика си - Столична община, в Комисията за защита на конкуренцията

Общинското предприятие "Софинвест" е подало жалба до Комисията за защита на конкуренцията, с която спира част от поръчката, обявена от собственика му - Столична община, за ремонт на третия етап на бул. "Витоша". Това става ясно от справка в сайта на комисията. Жалбата е от 1 август и с нея предприятието обжалва само втората обособена позиция от поръчката, която е за консултантска услуга по проекта. Мотивите не са посочени.

Поръчката обхваща ремонт на участъка от ул. "Солунска" до ул. "Алабин", като включва архитектурното му оформление по подобие на първите два етапа. Прогнозната стойност на ремонта е 1.2 млн. лв. без ДДС. През май беше спряна и първата позиция, която е за самия ремонт. Жалбата беше подадена от "Хауратон България" в края на април. Фирмата обжалва решението за откриване на обществената поръчка, като твърди, че то е незаконосъобразно. Според жалбоподателя изискванията към част "Отводняване" са посочени в документацията, но не и в обявлението. Отделно е посочено, че така поставените условия към част от елементите на монолитните отводнителни улеи дават предимство на определен участник, който е посочен в жалбата.

Последният етап от ремонта на булеварда трябваше да е готов до края на годината според сроковете, разписани в обявлението. Това обаче може да не се случи именно заради жалбите, а в момента тази част от ключовата улица продължава да е разкопана.

Реконструкцията на столичния булевард е с дълга история. Първият етап беше приключен през пролетта на 2012 г. Той обхващаше участъка от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Неофит Рилски" и беше изпълнен за сметка на строителя на втория лъч на метрото. След това общината със свои средства изпълни втория етап - от "Неофит Рилски" до ул. "Солунска". Така близо три години след началото на ремонта той все още не е приключил. И не само това, но и ремонтът беше съпроводен с куп недомислици - грозни чешми и огромен фонтан на средата на булеварда, който общината обеща да махне през есента след допитване до софиянци. Сега предстои поставяне на бронзови фигури по протежението на пешеходната част на булеварда.

Общата площ на последния етап от ремонта е около 7150 кв. м. В него са оформени две зони с индивидуален облик, предвижда проектът. В зоните на пресичане на бул. "Витоша" с ул. "Кърниградска" ще има площадно пространство, маркирано с характерни фигурални настилки и елементи на градския дизайн. Второ площадно пространство се оформя пред входа на ритуална зала "Триадица", където след конкурс ще се сложи фонтан. Ще има и мотриса и релси, които ще се ползват за кафене "Стария трамвай".