Изобретиха робот, вдъхновен от сепията

Перките му могат бъдат по-екологична алтернатива на витлата

Робот с четири перки тихо плува в морските води, вдъхновен от движенията на сепията, пиша New Scientist, цитиран от агенция "Фокус". Животното е по-известно със способностите си да се “дигизира”, както и с невероятните си умения да общува.

Студентът Паскал Бохолцер и колегите му от Швецарския федерален технологичен институт в Цюрих са се вдъхновили обаче от вълообразните движения на сепията, които й осигуряват ефективност и бързина.

Перките на робота, наречен Sepios, може да бъде по-екологична алтернатива на витлата Подводните растения се заплитат в остриетата на въртящите се витла, докато Sepios се плува в гора от водорасли, придвижвайки се без усилия, дори при буря. Симетричното разположение на перките дава възможност на машината лесно да се обърне и движи в която и да е посока.

тделните перки имат независим контрол, която осигурява по-голяма прецизност.

Витлата имат още един негативен ефект върху морските обитатели. Те издават шум, който въздейства на китовете и делфините. Отразените звуци могат да причинят увреждания и дори смърт. Задвижващата система на Sepios е почти безшумна, а сходството му с морско животно го прави идеален за заснемане на подводни кадри.