Кипър ни върна културни ценности

Те бяха предадени за съхранение на Историческия музей

Кипър върна на България културни ценности. Това ще се случи днес на церемония в Министерството на културата, предаде репортер на Bulgariautre

Министърът на културата Вежди Рашидов получи от българския посланик в Република Кипър Н. Пр. Христо Георгиев три ценни предмета – бронзов кръст-реликварий /енколпион/ от Х-ХI век и две сребърни гривни от ХIХ век. Те са били изнесени незаконно от България през 2006 г. и са конфискувани в края на миналата година от кипърските митнически власти в град Лимасо.

Връщането на културните ценности на България е първото по рода си, което Кипър прави на базата на наскоро приетите от ЕС директиви.

След като получи трите културни ценности, министърът на културата Вежди Рашидов ги предаде на Национално историческия музей (НИМ), за да се съхраняват в музейна институция, каквито са законовите изисквания.

„Връщането на артефактите е в резултат на усилената политика между двете страни за размяна на културни ценности”, поясни министър Рашидов. По изисквания на Европейската директива България ще върне артефакти от историческо значение на Турция, стана ясно по думите на културният министър.

„За нас беше важно да върнем тези ценности на България, защото ние самите сме много чувствителни относно културните ценности”, заяви Н.Пр. Ставрос Августидис - посланик на Република Кипър в София, който също присъства на церемонията. „България е приятелски настроена страна, затова за нас е чест и повод за радост да си сътрудничим в тази сфера”, допълни Августидис.

Тепърва от НИМ ще изследват един от артефактите, а именно бронзовия кръст. Причината е че той все още не е „отварян”, а обикновено в подобни ценности се съхраняват мощите на светец, поясниха от културното министерство.