Интелектуалци искат паметникът пред НДК да се запази

Бизнесмени планират да откупят съоръжението и да го преместят на кипърското крайбрежие

Художници, архитекти и инженери скочиха срещу решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника „1300 години България", който се намира до Националния дворец на културата. Решението беше взето на 18 декември миналата година, а от творческите съюзи настояват то да се преформулира и паметника да съхранен и обновен. Според председателят на Съюза на българските художници Любен Генов творците са внесли доклад в Столична община за отмяна на решението.

Любен Генов беше категоричен, че решението на Столичната община е грешно. „Всички управляващи трябва да се вслушат в нашето мнение и аргументи. Нашата цел е да накараме Общинския съвет да преосмисли и преразгледа и, ако не е възможно да отмени, то поне да преформулира своето решение. Оставям без коментар това решение, то е в разрез със закона за авторското право", заяви Генов.

Общинският съветник арх. Борислав Борисов посочи, че решението трябва да се преразгледа. „Има внесен доклад за отмяна на решението, което аз се надявам да бъде разгледано на 22 януари, на предстоящата сесия на Столичния общински съвет. По инициатива на автора - проф, Старчев, има и заведено дело по повод опазване на авторски права. Има и още едно заведено от граждани на София дело за отмяна на решението", поясни Борисов.

От творческите съюзи съобщиха, че има група гръцко-кипърски бизнесмени, които искат да спасят паметника и са готови да го купят и поставят на високото кипърско крайбрежие, ако решението на общината не се промени, предаде Дарик.