Детектори ще измерват радиацията в сливенско

РЗИ участва в първото национално проучване за намаляване облъчването на населението

99 детектора за измерване на концентрацията на радон ще бъдат поставени в жилищни сгради на територията на област Сливен, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.
РЗИ участва в първото национално проучване за определяне нивата на радон в жилищни и обществени сгради за намаляване облъчването на населението. Проектът е на Министерството на здравеопазването и Националния център по радиобиология и радиационна защита. Стратегическата цел е формиране и провеждане на дългосрочна политика за намаляване и предотвратяване риска за здравето на българските граждани в резултат от въздействието на високи концентрации на радон в сгради.
Детекторите ще бъдат разпределени в четирите общини. В община Котел в града ще има 3 детектора, още 7 по селата. В община Нова Загора в града детекторите ще са 11,а в селата - 8. 5 ще имат в Твърдица, и още два по селата. Най- много детектори ще бъдат разположени в община Сливен. 47 ще бъдат поставени в града, и 16 по селата. Проучването ще се осъществи на 2 етапа от по шест месеца до края на 2017 година. Очаква се поставянето на детекторите да стартира в края на месец януари 2015 година. Детекторът не излъчва йонизиращо или друг вид лъчение. Детекторът измерва част от естествения радиационен фон и не събира никаква друга информация за помещението в което е поставен.