Оръдие от XVIII век изложиха в Историческия музей на Добрич

Уникатът тежи 700 кг

Реставрирано оръдие от XVIII век бе представено пред журналисти днес в Регионалния исторически музей на Добрич.

Оръдието било в музея от около осем години, но е било реставрирано неотдавана и за това не е излагано публично. То е открито от рибари в акваторията на с. Топола.

Директорът  на музея Костадин Костадинов заяви пред журналисти, че такъв голям предмет, до момента, не е реставриран. В страната няма друго експонирано оръдие с лафет. Реставратор на оръжието е инж. Елена Василева, а изработката на лафета е дело на възстановчика Йордан Сивков.

Най-вероятно оръдието е турско и  останало от голямата битка на адмирал Ушаков срещу турската флота.

Реставрационните дейности отнемат около месец време на специалистите.  Експонатът тежи 700 кг. В региона има още едно оръдие, реставрирано от нея, и то се намира в залите на музея в Балчик. Дейността по реставрацията на оръдието е предшествана от проучване и допълнителна информация, които са отвели инж. Василева до опита на австралийските реставратори и потопените оръдия на Джеймс Кук през 1770 година. 200 години по-късно те биват извадени на земята и реставрирани.

Оръдието от добричкия музей е престояло доста дълго време на сушата, поради което е образувало 30-40 кг.корозионна покривка, която е свалена. Оръдието е изработено от  желязна руда. Лафетът на оръдието е по модел на английско такова от 18 век, допълни  Йордан Сивков.